Op pad met uw baby in een draagzak of draagdoek

Babydragers, draagdoeken, draagzakken, buikdragers, rugdragers,

Op pad met uw baby in een draagzak of draagdoek

BABYDRAGERS zijn nu hip en trendy

Handsfree, ergonomisch en geborgen dragen

Er zijn tal van draagsystemen voor baby's en kinderen op de markt, maar hét beste systeem bestaat niet. Dat hangt geheel af van de persoonlijke voorkeur van de drager. De voordelen van babydragers zijn alvast niet te ontkennen. Draagzakken stimuleren zowel de mentale als de fysieke ontwikkeling, en als bonus hebben ouders de handen vrij. Veelzijdigheid en ergonomie spelen een groot belang in de keuze van een babydrager. Lees hier over het verschil tussen draagdoeken, slings, voorgevormde draagzakken en heupdragers, en ga samen met de klant op zoek naar het voor hen beste systeem.

DE VOORDELEN OP EEN RIJTJE

Handen vrij

Dankzij een babydrager hebben mama en papa steeds de handen vrij, maar is hun kindje tegelijkertijd toch dichtbij. In heel wat babydragers kan men het kleintje op verschillende manieren dragen zodat het gewicht optimaal wordt verdeeld volgens de grootte en de leeftijd van het kind. Die flexibiliteit is ook handig voor de drager, omdat hij de draagpositie kan aanpassen aan de activiteit of gelegenheid.

Stimuleert de mentale ontwikkeling

Het gebruik van een babydrager is goed voor de mentale ontwikkeling van het kind. Baby's hebben na negen maanden in de baarmoeder te hebben doorgebracht huidhonger, of met andere woorden nood aan huid- op-huidcontact. Bovendien hoort het kleintje de hartslag, ademhaling en stem van de drager, wat hem kalmeert en geruststelt. Een babydrager zorgt zo voor de ontwikkeling van een hechte band tussen ouders en de pasgeboren baby. Uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen die gedragen worden, later meer zelfvertrouwen hebben en minder huilen.

Stimuleert de fysieke ontwikkeling

Naast het mentale aspect is een babydrager ook goed voor de ontwikkeling van het evenwicht van drager en kind. De baby zou ook minder last hebben van krampjes en reflux door de rechte houding.

SOORTEN BABYDRAGERS

Er zijn verschillende draagsystemen voor baby's op de markt, elk met eigen kenmerken en voor- en nadelen. Met andere woorden: hét beste systeem bestaat niet. Het hangt er gewoon vanaf waarvoor men de babydrager wil gebruiken. Het ene systeem is bijvoorbeeld sneller aan en uit maar draagt minder ergonomisch voor langere afstanden, terwijl het andere systeem erg ergonomisch is en beter geschikt voor langere wandelingen.

Draagdoeken

Er zijn verschillende draagdoeken op de markt. Allemaal worden ze vervaardigd uit stoffen die goedgekeurd zijn voor kinderen. Bovendien worden draagdoeken steeds getest, waardoor ze ook erg veilig zijn.

Knoopdoeken

Knoopdoeken of wikkeldoeken zijn veelzijdig en ergonomisch. Men kan hiermee symmetrisch, over één schouder, op de buik, op de heup en op de rug dragen, naargelang van de leeftijd van de baby. Het nadeel is dat de doeken geknoopt moeten worden, en om dat aan te leren, is er toch een zekere oefentijd nodig. Bovendien moet de doek ook voor elk gebruik geknoopt worden, en dat duurt toch ietsje langer dan een voorgevormd exemplaar aantrekken. Knoopdoeken kun je onderverdelen in rekbare, geweven en hybride knoopdoeken.

 

De rekbare exemplaren (bijvoorbeeld in stevige T-shirtstof of tricot) voelen zacht aan. Daarom worden ze vaak gebruikt bij de geboorte. Nadeel is dat deze doeken niet zo veel gewicht kunnen dragen, en dat ze door het gewicht van de baby geen hele dag blijven zitten. De geweven varianten zijn gemaakt van geweven katoen, een dik materiaal dat veel steun geeft en niet gaat doorhangen. Daardoor zijn de geweven draagdoeken sterk genoeg om ook zwaardere baby's en uit de kluiten gewassen peuters te dragen.

Laatste variant zijn de hybride draagdoeken die de voordelen van rekbare en geweven draagdoeken combineren. Hybride doeken zijn met andere woorden rekbaar én sterk: ze rekken dankzij het materiaal zelf, niet door de manier waarop het geweven is. Zo zien we hybride draagdoeken gemaakt van4D-stretchstof die rekt in vier richtingen. Deze doek beweegt dus in elke richting mee met de drager en de baby.

Slings

Slings zijn kortere, asymmetrische doeken die je over één schouder draagt. Daardoor zijn ze vooral handig voor kortere afstanden, maar ook in winkels, op bussen en trams ... Deze doeken zijn vaak compact en opvouwbaar, en dus handig om altijd bij te hebben. Vanaf het ogenblik dat het kindje niet meer wil stappen, haal je de sling uit en kun je het kind dragen. Slings kunnen worden gebruikt zodra het kind zelfstandig rechtop kan zitten, dus van een zes maanden oude baby tot een kindje van ongeveer 15 kilogram. Het hangt er ook wat vanaf hoeveel gewicht de drager zelf aankan. Om de stevigheid en duurzaamheid te garanderen, worden ze vaak vervaardigd in polyester of geweven stof. Slings kun je onderverdelen in ringslings, geknoopte slings en buidelslings.

Een ringsling is een op maat van het kind en de drager aanspanbare doek met behulp van ringen. Een dergelijke sling is zeer handig als slaap- en discrete voedplaats. Bij geknoopte slings wordt de doek gewoon ter hoogte van de onderste ribbenboog vastgeknoopt en de knoop wordt daarna ofwel doorgeschoven naar de rug of onder de schouder vooraan gedragen, op dezelfde plaats waar de ringen zouden zitten bij een ringsling. De buidelsling of pouch is een draagdoek zonder ringen en zonder knopen. In feite is het een al dan niet afgeronde koker die niet verstelbaar is. Hij moet dan ook perfect op maat gekocht worden.

Voorgevormde draagzakken

Deze draagzakken zijn uiterst ergonomisch voor de drager en het kind. Voor diegene die draagt, bieden ze een goede ruggensteun, brede schouderbanden en eventueel een heupriem, afhankelijk van het model dat gekozen wordt. Het kindje zelf heeft altijd een goede ondersteuning van zijn hoofdje, nek en rug, en zijn armen en benen kunnen vrij bewegen. Voorgevormde draagzakken kunnen individueel ingesteld worden en groeien mee met het kindje. Sommige draagzakken kunnen zelfs vanaf de geboorte worden gebruikt. Mooi voorbeeld daarvan zijn de zakken die op een eenvoudige manier omgevormd worden tot een klein, horizontaal bedje dat rond de schouders gedragen wordt. Hoogkwalitatieve draagzakken zijn voorzien van degelijke gespen die eenvoudig, veilig en door één persoon te openen en te sluiten zijn.

Heupdragers

Een ander draagsysteem op de markt is de heupdrager. Met deze draagriem met ingebouwd zitje draagt men de peuter op een natuurlijke manier dichtbij. Het gewicht van het kindje wordt gelijkmatig verdeeld over de hele heup en zo blijven armen, schouders en rug gespaard van onnodig leed. De heupdrager is geschikt voor kinderen van zes maanden tot drie jaar.

TRENDS

Babydragers werpen de laatste jaren hun ietwat stoffige imago af. Dat zien we ook duidelijk aan hun looks, want naast de traditionele kleuren, zoals donkerblauw, zwart en antraciet, zien we ook roze, paars, felgroen ... opduiken. Vaders opteren dan weer voor de denimlook, die de drager meteen een hip en stoer kantje geeft. Voorts zien we ook leuke grafische dessins en het gebruik van kleine accenten in een afwijkende kleur. Fashionable moms and dads kunnen dus op beide oren slapen!

WAT IS DE M-POSITIE?

Deze positie wordt bereikt wanneer de knietjes van het kindje hoger zitten dan de billetjes. Deze positie wordt ook wel de kikkerhouding genoemd. Hierdoor worden rug en hoofd optimaal ondersteund in een ergonomisch systeem.

 

Wat is een voorgevormde drager ofwel draagzak?

Een voorgevormde draagzak is een babydrager die voorgevormd is. Hij hoeft niet rond het lichaam geknoopt te worden zoals een lange rekbare of geweven draagdoek.
Een voorgevormde draagzak bestaat uit een vierkant rugpand, een tailleband en twee schouderbanden.

Een voorgevormde draagzak is het meest eenvoudige babydraagsysteem. Zelfs zonder ervaring met het babydragen kunnen de meeste ouders de voorgevormde draagzak meteen gebruiken na het bestuderen van de gebruiksaanwijzing.

Ergonomische en niet-ergonomische draagzakken

Er zijn veel voorgevormde babydragers op de markt, zowel ergonomische als niet-ergonomische. Hoe weet je welke draagzak ergonomisch is en welke niet?
Het aanbod van de draagzakken en allerlei babydragers is inmiddels zó groot, dat het kiezen van de geschikte ergonomische draagzak een hele lastige zaak wordt. Wij hebben een overzicht voor u gemaakt zodat u de ergonomische en niet-ergonomische draagzakken kunt herkennen. 
 

Ergonomische draagzak

In de ergonomische draagzak wordt de baby in de anatomisch juiste houding gedragen: bolle rug, beentjes opgetrokken en gespreid in de M houding met knietjes hoger dan de billen. De stof van het rugpand van de babydrager is redelijk flexibel en soepel zodat de rug van het kind in zijn natuurlijke gebogen houding kan blijven. Het zitgedeelte van het rugpand komt van knieplooi tot knieplooi. De beentjes krijgen voldoende ondersteuning en bungelen niet. Op deze manier wordt het kind met de natuurlijke bolling van de wervelkolom gedragen.

Niet-ergonomische draagzak

In de niet-ergonomische draagzak wordt het kind niet met de gespreide beentjes gedragen. Het zitgedeelte van de niet-ergonomische babydrager is smal. Het kind hangt recht met een holle rug, het hele gewicht rust op zijn kruis en de beentjes bungelen. Osteopaten en kinderfysiotherapeuten zijn van mening dat deze manier van dragen een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de wervelkolom en de gewrichten van de baby.