Biologisch textiel organics

babykleding en babyartikelen van biologisch katoen

Biologisch textiel organics

Tekst: K-boetiek:

Ecologisch textiel is zacht voor de kinderhuid en het milieu

Het ecologische gedachtegoed deint traag maar zeker, als een groene inktvlek, verder uit. Ook kersverse en aanstaande ouders, die hun kleintje een gezonde leefomgeving toewensen, shoppen steeds vaker met een groen geweten. Ecologisch kindertextiel dat lief is voor het milieu én de gevoelige kinderhuid kan dus steeds meer ouders bekoren. Temeer omdat ecologisch kindertextiel qua fashiongehalte voor menig ouder nog altijd het doorslaggevende aankoopargument niet langer voor conventioneel textiel hoeft onder te doen.

DUBBEL GEZONDHEIDSVOORDEEL

Gehuld in ecologisch textiel genieten kinderen van een dubbel gezondheidsvoordeel. Ecologisch textiel is immers:

Lief voor moeder aarde

Ecologisch textiel komt vooreerst op een milieuvriendelijke manier tot stand. Omdat de teelt en verwerking van conventioneel katoen veel pesticiden, water en chemicaliën vergt, wordt voor de productie van ecologisch textiel veelal gekozen voor alternatieve grondstoffen. Momenteel zijn dat vooral:

  • Biologisch katoen, dat minder water vergt, zonder pesticiden geteeld wordt en zonder chemicaliën gesponnen wordt.
  • Biologische bamboe, dat evenmin pesticiden vergt tijdens het teeltproces en als een van de snelst groeiende planten bovendien een natuurlijk herwinbare grondstof is.
  • TENCEL®, gemaakt van eucalyptus houtpulp afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en geproduceerd in een gesloten kringloopsyteem, waarbij er geen afval vrijkomt. Door de Europese Unie bekroond met de 'Europese Prijs voor het Milieu'.
  • Ecologische wol is een beloftevolle nieuwkomer. De productie van wol zonder insectenbestrijdende pesticiden blijkt vooralsnog onmogelijk, maar Nieuw-Zeelandse boeren zijn er wel in geslaagd om ecologische wol te produceren waarbij de schapen slechts eenmaal met bestrijdingsmiddelen behandeld worden in plaats van herhaaldelijk. Ook is het voedsel van de schapen vrij van chemische stoffen en werd een milieuvriendelijke wasmethode ontwikkeld.

Veilig voor de gevoelige kinderhuid

Recent onderzoek van Greenpeace bracht aan het licht dat heel wat conventionele kinderkleding giftige chemicaliën bevatten, waaronder ook hormoonverstorende stoffen. Ecologisch textiel is vrij van dergelijke gifstoffen en vaak ook hypoallergeen. Bamboe en TENCEL® hebben als bijkomend voordeel dat ze sterk warmteregulerend zijn, van nature antibacterieel zijn en ook meer vocht opnemen dan katoenvezels, waardoor ze sterk klimatiserend werken. Ecologisch textiel is dankzij haar natuurlijke samenstelling vaak ook zachter dan conventioneel textiel, waardoor het de kans op huidirritatie gevoelig vermindert.

Aanbod groeit, vraag volgt

De kleine groep ouders die bewust voor ecologisch kindertextiel kiest, groeit traag maar zeker. Het merendeel van de ouders beschouwt het ecologische aspect echter vooral als een leuk extraatje: het trendgehalte en de pasvorm blijven voor het gros van de consumenten het doorslaggevende aankoopcriterium. Wie ouders goed informeert over de milieu- en huidvriendelijke meerwaarde van ecologisch textiel, zal met trendy 'groene' stukken dus gegarandeerd scoren. Bovendien ligt de tijd dat 'eco' en 'fashion' wel twee aparte werelden leken, ver achter ons: het hedendaagse ecologische kindertextielaanbod is qua fashiongehalte niet meer van conventioneel textiel te onderscheiden! Ecologisch textiel is in vergelijking met conventioneel textiel ook niet of nauwelijks duurder. Bepalend voor het uiteindelijke prijskaartje is immers niet zozeer het ecologische aspect, maar wel het productieland en het kwalititeitsniveau!

CERTIFICATEN BIEDEN GARANTIES

Veel bedrijven doen zich “groener" voor dan ze in werkelijkheid zijn. Wees daarom voldoende kritisch, zodat u uw klanten in eer en geweten de weg kunt wijzen naar producten die de stempel “ecologisch" daadwerkelijk verdienen.

Vraag uw leverancier daarom naar duidelijke garanties. Ecologische keurmerken, toegekend door een onafhankelijke instantie, bieden een zichtbaar bewijs dat het textiel aan een aantal vooropgestelde eisen voldoet. De belangrijkste ecologische textielkeurmerken die u in ons land aantreft, zijn GOTS, Oeko-tex en het Europees ecolabel.

  • GOTS (Global Organic Textile Standard) is een internationale standaard voor biologisch textiel dat de gehele keten controleert, van teelt en vezelverwerking tot fabricage, verpakking en distributie toe. Textiel met GOTS-logo bestaat voor tenminste 70% uit gecertificeerde biologische vezels en biedt ook sociale garanties (minimumloon, veilige werkomgeving, geen kinderarbeid etc).
  • Oeko-Tex Standard 100 is een vrijwillig label voor textiel dat garandeert dat alle onderdelen van het geteste en gecertificeerde eindproduct vrij zijn van schadelijke stoffen voor mens en milieu. De Oeko-Tex Standard 100 is opgedeeld in 4 klassen, waarvan de strengste klasse (klasse 1) zich richt tot de meest kwetsbare groep: de allerkleinsten. Met STeP (Sustainable Textile Production) gaat Oekotex nog een stap verder omdat voor de toekenning ervan vrijwel alle etappes van het productieproces gecertificeerd worden. Belangrijke thema's binnen dit label zijn milieu, chemie, veiligheid, kwaliteit en sociale verantwoordelijkheid (geen kinderarbeid bv). Binnenkort lanceert Oeko-Tex ook het nog strengere Made in Green-label, dat aantoont dat het product gemaakt is met materialen die getest zijn op afwezigheid van schadelijke stoffen, in een milieuvriendelijke omgeving die rekening houdt met sociale en arbeidsveilige omstandigheden.
  • Europees Ecolabel, dat aan verschillende producten (o.a. textiel) kan worden toegekend,waarvan de milieu-impact minimaal is doorheen de ganse keten. Ook bepaalde “fair trade keurmerken", waarbij de arbeidsomstandigheden doorheen de ganse textielketen aan strenge eisen onderworpen worden, bieden specifieke milieugaranties.

(Bron: Centexbel)