Fopspenen, tutters met speenkettingen en tutkoordjes

fopspeentjes, tutjes, speenkoordjes en speenlapjes

Fopspenen, tutters met speenkettingen en tutkoordjes

 

Weetjes en Tips over fopspenen.

Is een speen nu wel of niet goed voor het gebit, en kan de speen de borstvoeding nu wel of niet negatief beinvloeden? 
 

Laat je baby maar lekker zuigen op een speentje. Daar is in de meeste gevallen niets mis mee.
Zolang je je maar houdt aan een paar simpele regels. 

- Kalmerende werking

Voor baby's gaat er van zuigen een kalmerende werking uit. Een fopspeen is zachter dan een duim, zodat er minder druk op de tandjes, de kaken en het gehemelte staat. Hierdoor krijgen de kaken en het gehemelte van je kindje een betere kans op een natuurlijke ontwikkeling. Niet alle kinderen hebben overigens een even grote zuigbehoefte.

- Spraakproblemen

Als reden dat de speen moet worden afgewend, wordt vooral genoemd dat een kind er spraakproblemen door zou krijgen. Kinderen die net leren praten, hebben sowieso nog grote moeite met het uitspreken van alle klanken die ze nodig hebben. De combinatie van twee medeklinkers, zoals de SP in 'speen', is echt hogere-schoolwerk. Als een kind dus "peen" zegt in plaats van "speen", ligt dat niet aan de speen. 

Een kind kan alle klanken alleen dan goed leren uitspreken als hij tijdens het praten de speen uit zijn mond haalt.
Doe maar of je niks verstaat als je kindje met een speen in de mond praat. Dat is voor zijn en jouw bestwil, want anders moet er later weer van alles worden afgeleerd bij de logopedist.

- Borstvoeding

Sommige ouders denken dat het gebruik van een speen de borstvoeding zou kunnen verstoren. De meningen daarover zijn verdeeld. Aan de ene kant heb je mensen die zeggen dat het geen kwaad kan, zolang je maar wel even wacht met de speen tot de borstvoeding goed op gang is gekomen. Maar aan de andere kant zijn er deskundigen, met name lactatiekundigen, die toch wel wat bedenkingen hebben. Met name in de beginperiode.

Als je in de eerste 4 tot 6 weken van de borstvoedingsperiode een fopspeen aan je kindje geeft, kan het zijn dat hij of zij last krijgt van tepel-speenverwarring. Verder kan het bij fanatieke fopspeenzuigers of duimzuigers gebeuren dat ze hun zuigbehoefte zo uitleven op de fop of de duim dat ze daardoor te weinig vragen om de borst. Dit kan tot gevolg hebben dat de melkproduktie terug gaat lopen (minder vraag leidt immers tot minder aanbod). Tenslotte kan het zijn dat je door het zuigen op de speen domweg niet ziet dat de baby honger heeft, wat met name bij 'voeden op verzoek' bezwaarlijk kan zijn.

- Verschillende vormen

Spenen zijn te krijgen in verschillende vormen. De bekendste zijn de kersvorm (ronde top) en de dentalspeen (platte, schuin aflopende vorm). Er wordt gezegd dat de dentalvorm beter is voor de tanden. Toch zijn de meeste misvormingen van het gebit meer te wijten aan de zuigbeweging zelf. 

- Gebitsproblemen

De speen zou gebitsproblemen veroorzaken. Het is inderdaad zo dat bij duimzuigen de stand van de kaken snel verandert. Dat effect is blijvend en bepaalt dus ook de stand van de tanden van het volwassen gebit. Een speen heeft dat effect veel minder. Je kunt vaak goed zien aan een melkgebit dat het kind een speen gebruikt, maar dit effect werkt niet door in het volwassen gebit als het kind het speentje wegdoet voordat hij zijn melkgebit gaat wisselen.

- Mondspieren

Een kind moet leren de lipjes ontspannen te sluiten en gemakkelijk door de neus te ademen. Een goede mondsluiting voorkomt andere problemen zoals een slechte ademhaling waarbij de lucht via de mond minder gezuiverd wordt en tot verkoudheid kan leiden.
Haal daarom het speentje uit de mond als uw kindje eenmaal slaapt. 

- Middenoorontstekingen

Volgens een Nederlands onderzoek houdt het optreden van middenoorontstekingen verband met het zuigen op een speen. Een kind dat vaak middenoorontstekingen heeft, zou daarom het beste zo weinig mogelijk of helemaal niet meer een speen moeten gebruiken.

- Rubber of siliconen?

Spenen zijn gemaakt van natuur rubber of van siliconen. Beide zijn tegenwoordig onschadelijk. Natuurrubber is zachter en beter voor het milieu.

- Wiegendood

Uit een groeiend aantal studies blijkt dat het gebruik van een fopspeen bij het inslapen wiegendood kan helpen voorkomen. Een mogelijke reden zou kunnen zijn dat het kind rustiger inslaapt.
Zuigt je kindje namelijkop een fopspeen, dan draait het zich minder om in zijn bedje. Bovendien wordt de tong naar voren geduwd bij het zuigen. Dit zorgt ervoor dat de keel meer vrij is. Ook dit zou bijdragen tot de voorkoming van wiegendood.

Tips

- Koop regelmatig een nieuwe speen

Bezuinig niet op spenen en koop regelmatig een nieuwe. Grotere kinderen ontwikkelen enorme zuigkracht. Het komt dan voor dat ze de speen van het schildje trekken of kauwen. Trek zo nu en dan even flink aan het speentje om te kijken of het niet verzwakt is door slijtage of bijten.

- Kies de speen niet te groot

Een lange speen raakt de huig, waardoor je baby gemakkelijker braakt. Kies de speen dus niet te groot.

- Haal de speen uit de mond tijdens het slapen

Laat je kindje inslapen met een speentje, maar haal hem uit zijn mond zodra hij slaapt. Duw lichtjes tegen de onderkaak zodat hij zijn mondje sluit. Als dat niet lukt, doordat de baby dan toch weer zijn duim pakt, wacht er dan nog even mee en probeer het later nog eens.

- Liever een speenlapje dan een speenkoord

Wees voorzichtig met touwtjes en kettingen aan de fopspeen. Ze kunnen gevaarlijk zijn. Zorg in ieder geval dat er geen touwtjes liggen in het bedje. Gebruik dan een speen zonder ring, zodat je kind zich niet aan de ring beschadigt. En doe zeker geen touwtje in de ventilatiegaten van het schildje. Die gaten voorkomen namelijk dat je kind zou stikken wanneer het de fopspeen met schild en al in zijn mond stopt.

- Leg meerdere speentjes in bed

Leg bij een grotere baby die zelf kan pakken, meerdere spenen in het bedje naast het kussen, zodat je kind er gemakkelijk eentje vindt als het wakker wordt.

- Neem de speen niet mee naar buiten

Wen het kind eraan dat het speentje niet mee naar buiten gaat. Als hij buiten is, is een speen iets wat alleen in een noodgeval gegeven kan worden (extreme moeheid  of wagenziekte). Een speen is voor thuis, voor binnen. En het liefst nog specifieker: voor het slapen gaan, of op rozige momenten zoals vlak na het eten bij de tv, of na het bad en tijdens het wachten tot het eten klaar is.

PacifierNews

Waarom zijn fopspenen belangrijk volgens Nûby?

Sommige ouders twijfelen of ze hun baby een fopspeen zouden geven, maar zuigen is nu eenmaal een natuurlijke actie voor baby’s. Vanaf de twaalfde week van de zwangerschap ontwikkelen baby's reeds die zuigbehoefte en maken zich zo klaar voor de borstvoeding.

De Nûby Softflex fopspeen is ontworpen om de zuigbehoefte van de baby te stimuleren. De fopspenen imiteren de vorm van mama's tepel wat misvormingen van het gehemelte vermijdt. Het gedeelte rond het speentje is zacht en flexibel waardoor de baby zijn mondje, lippen en kaken op een zeer natuurlijke en vrije manier kan bewegen. Zo worden de kaakspieren goed ontwikkeld en “traint” de baby waardoor drinken van de borst makkelijker wordt.

Op al onze fopspenen voelt u zachte nopjes die baby’s gevoelige tandvlees masseren en verlichten.