Op pad met uw baby

Babydragers, draagdoeken, draagzakken, buikdragers, rugdragers,

Wat is een voorgevormde drager ofwel draagzak?

Een voorgevormde draagzak is een babydrager die voorgevormd is. Hij hoeft niet rond het lichaam geknoopt te worden zoals een lange rekbare of geweven draagdoek.
Een voorgevormde draagzak bestaat uit een vierkant rugpand, een tailleband en twee schouderbanden.

Een voorgevormde draagzak is het meest eenvoudige babydraagsysteem. Zelfs zonder ervaring met het babydragen kunnen de meeste ouders de voorgevormde draagzak meteen gebruiken na het bestuderen van de gebruiksaanwijzing.

Ergonomische en niet-ergonomische draagzakken

Er zijn veel voorgevormde babydragers op de markt, zowel ergonomische als niet-ergonomische. Hoe weet je welke draagzak ergonomisch is en welke niet?
Het aanbod van de draagzakken en allerlei babydragers is inmiddels zó groot, dat het kiezen van de geschikte ergonomische draagzak een hele lastige zaak wordt. Wij hebben een overzicht voor u gemaakt zodat u de ergonomische en niet-ergonomische draagzakken kunt herkennen. 
 

Ergonomische draagzak

In de ergonomische draagzak wordt de baby in de anatomisch juiste houding gedragen: bolle rug, beentjes opgetrokken en gespreid in de M houding met knietjes hoger dan de billen. De stof van het rugpand van de babydrager is redelijk flexibel en soepel zodat de rug van het kind in zijn natuurlijke gebogen houding kan blijven. Het zitgedeelte van het rugpand komt van knieplooi tot knieplooi. De beentjes krijgen voldoende ondersteuning en bungelen niet. Op deze manier wordt het kind met de natuurlijke bolling van de wervelkolom gedragen.

Niet-ergonomische draagzak

In de niet-ergonomische draagzak wordt het kind niet met de gespreide beentjes gedragen. Het zitgedeelte van de niet-ergonomische babydrager is smal. Het kind hangt recht met een holle rug, het hele gewicht rust op zijn kruis en de beentjes bungelen. Osteopaten en kinderfysiotherapeuten zijn van mening dat deze manier van dragen een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de wervelkolom en de gewrichten van de baby.