De beste baby, en kindermatrassen

Het belang van een goed babymatras of kindermatras

De beste baby, en kindermatrassen

Het belang van een goed baby- of kindermatras

Welke eisen stelt u aan uw eigen matras? 
Een kind in de groei heeft een minstens zo goed matras nodig om later een goede houding te hebben en zo rugklachten te voorkomen.

Eigenlijk zou het matras van uw kind beter dan het uwe moeten zijn. Immers, in de eerste maanden brengt uw baby zo'n 20 uur per dag door in zijn bedje. 
Alle reden dus om er een extra gezellig plekje van te maken. Maar hoe leuk u het bedje ook inricht, het wordt pas echt gezond voor uw kindje als u met zorg het allerbelangrijkste onderdeel kiest: het MATRAS. 

UIT DE K-BOETIEK:

GEZOND SLAAPKLIMAAT MET DE JUISTE MATRAS

Materialen moet veerkrachtig, ademend en anti-allergisch zijn

Baby's brengen de eerste maanden van hun leven tot 20 uur per etmaal door in bed. En ook peuters en grotere kinderen spenderen flink wat uren van de dag in bed. Een comfortabele matras is met andere woorden één van de belangrijkste onderdelen in de kinderkamer. Veiligheid primeert daarbij, en dat uit zich onder meer in het gebruik van veerkrachtige, ademende en anti-allergische materialen. Kortom, een kwalitatieve matras is een must voor een gezond slaapklimaat in de kinderkamer.

MATRASKERN

De matraskern is verkrijgbaar in heel wat materialen, de voor- en nadelen van deze materialen staan voor u opgesomd in de tabel hiernaast. Steeds meer worden er ook matraskernen met elkaar gecombineerd in laagjes. Dit om verschillende eigenschappen te kunnen combineren en de druk beter te verdelen.De veerkracht van een matras wordt bepaald door de samenstelling van het vulmateriaal en de dikte van de matras.

Dikte

De dikte van de matras is afhankelijk van de functie, zo is een wiegmatras dunner dan een bedmatras. Kinderbedfabrikanten houden rekening met de vooropgestelde maten, omdat de norm spreekt van 50 cm ruimte te laten tussen het oppervlak van de matras en de bovenrand van de spijlenwand. De afstand tussen bedbodem en bovenrand van het bed iss dan 60 cm. Dunnere matrasjes worden eerder verkocht als tijdelijke matras, bijvoorbeeld voor in een reisbedje.

Aanbevolen matrasdiktes:

  • Wieg, wandelwagen en park: 5 cm
  • Bed: 9-10 cm

Densiteit

De densiteit van een matras betekent het soortelijk gewicht. Hoe hoger de densiteit, hoe meer massa per volume-eenheid. Bij eenzelfde intensiteit aan gebruik zal de slijtage (kuilvorming) sneller zijn bij een lage dan bij een hoge densiteit. Densiteit wordt vaak met hardheid verward. Er wordt gedacht: hoe harder, hoe hoger de densiteit. Niets is minder waar. Je kan bijvoorbeeld heel zacht schuim hebben met een hoge densiteit. De densiteit voor kindermatrassen wordt over het algemeen aangeduid met cijfers tussen 20 en 40, waarbij geldt: hoe hoger het cijfer, hoe hoger de densiteit. Matrassen met een hogere densiteit worden aangeduid als HR.

  • Minimale densiteit:
  • Babymatras: gemiddeld 20 
    HR: 30
  • Kindermatras: gemiddeld 30 
    HR 40

EU-REGULERING BABYMATRASSEN

Momenteel bestaan er weinig regelgevingen omtrent babymatrassen. De wetgevingen die erop van toepassing zijn, zijn dezelfde als die voor matrassen voor volwassenen, waarbij het dan specifiek gaat over normeringen rond brandbaarheid. Daar komt binnenkort verandering in. De Europese Unie werkt aan een normering specifiek voor baby- en kindermatrassen. Deze zal wellicht in maart 2016 gefinaliseerd worden. De nieuwe normen zullen onder meer dieper in gaan op de veiligheidsvoorschriften en testmethodes voor babymatrassen en vouwbare matrassen, matrastoppers, bedomrandingen, slaapzakken en donsdekens.

GRONDSTOFFEN

Schuim

In de matrassenindustrie worden verschillende soorten schuim gebruikt, al naargelang de gewenste eigenschappen van de matras.

  • Polyetherschuim
    Allereerst is er het meer traditionele polyetherschuim. Dit is het goedkoopste type matras. Polyether is immers een schuimsoort met weinig veerkracht en minder ventilatie. Een matras in polyetherschuim kan in stugge en soepele varianten gefabriceerd worden.
  • Koudschuim
    Een variant op polyetherschuim is koudschuim. De term koudschuim is afgeleid van 'cold cure moulding', of schuim dat in niet verwarmde vormmallen wordt geproduceerd. De juiste benaming voor koudschuim is eigenlijk High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met hoge veerkracht. HR schuim heeft van nature een enigszins onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht afvoert. Het materiaal is zeer veerkrachtig en biedt een hoog comfort, gekoppeld aan een lange levensduur.
  • LatexLatex of schuimrubber is van oorsprong een natuurproduct, maar wordt ook langs chemische weg vervaardigd. Volgens de Europese norm mag een matras met minimaal 40 procent aandeel van natuurlatex al een natuurlatexmatras worden genoemd. Het grote verschil tussen natuurlatex en synthetische latex is dat synthetische latex in veel mindere mate poreus is dan natuurlijke.
  • Visco-elastisch schuim
    Het gebruik van visco-elastisch materiaal of traagschuim is een recentere ontwikkeling. Dit schuim vormt zich ten gevolg van de afgegeven warmte volledig naar het lichaam. Daardoor wordt het gewicht van de slaper egaal verdeeld over het contactoppervlak en zijn er nagenoeg geen drukpunten. Dit is het grote voordeel van traagschuim: het draagt bij aan een goede doorbloeding. Visco-elastisch schuim helpt bovendien het voorkomen van afplatting van het hoofdje.

Veren

Ook op het vlak van binnenvering zijn er verschillende opties voor een matras. Maar allemaal zorgen ze voor een optimale ventilatie en een lange levensduur. Binnenveringmatrassen bestaan in volgende varianten:

  • BonnellverenDeze veren zijn vrij eenvoudig en goedkoop. Ze hebben een dubbelconische vorm zodat ze stabiel op en neer kunnen bewegen zonder zijwaartse bewegingen.
  • Springveren
    Deze veren zijn meestal kleiner dan Bonnell-veren en hebben een open uiteinde aan beide kanten. Per vierkante meter wordt een groot aantal kleinere springveren gebruikt.
  • Doorlopende veren
    Voor dit type binnenvering wordt slechts één metaaldraad gebruikt en daarmee wordt dan een verende structuur gedraaid. Zo wordt de druk van het lichaam verspreid over de hele matras.
  • Pocketveren
    Pocketvering betekent letterlijk 'zakjes veer'. Een Pocketveren matras is een matras gevuld met veertjes die afzonderlijk zijn ingepakt in zakjes van katoen of 'non-woven'-materiaal. Die veertjes reageren daardoor elk op hun beurt onafhankelijk op de lichaamsdruk.

Lijmen

A-fabrikanten gebruiken voor hun matrassen uitsluitend mens- en milieuvriendelijke lijmen. Zo kiezen zij resoluut voor lijmen die CFK-vrij geproduceerd zijn.

Soorten matraskernen: greep uit het aanbod

Materiaal

Voordelen

Nadelen

Polyether en polyurethaan

Goed te reinigen. Goedkoper materiaal, ondersteuning, ventilatie en vochtregulering zijn van een standaard niveau.

Kuilvorming na een tijdje

Koudschuim

Zeer goede ondersteuning en veerkracht, goede ventilatie en vochtregulering, vlamvertragend

Duurder materiaal

Traagschuim

Geheugenschuim neemt vorm van het lichaam aan: zeer goede drukverdeling. Wordt aangeraden om afplatting van het hoofdje te voorkomen.

Minder goede ventilatie, minder goede klimaatregeling (blijft warm)

Duurder materiaal

POLYESTER VEZELMAT

Zeer goede ventilatie, goede vocht- en klimaatregeling, goede ondersteuning.

Goedkoper materiaal.

Kuilvorming na een tijdje

Latex

Zeer goede ondersteuning en veerkracht.

Minder goede ventilatie, minder goede klimaatregeling. Wordt vaak geperforeerd om dit te verbeteren.
Duurder materiaal

Bonelveren

Goede ventilatie en vochtregulering, voelt koel aan

Relatief goedkoper materiaal

Brede veren niet aangepast aan lichaam baby. Er bestaan wel matraskernen met kleinere veren.
Voelt wat harder aan.

Pocketveren

Meer comfort dan bij bonel, door verpakking van de veren in aparte zakjes. Goede ventilatie en vochtregulering, voelt koel aan

Idem zoals bij bonelveren

PU-VEREN

Polyurethaanveren hebben dezelfde voordelen als pocketveren, zonder de nadelen van het metaal.

Brede veren niet aangepast aan lichaam baby. Er bestaan wel matraskernen met kleinere veren.

Perfo-extral

Synthetische latex, met zeer goede drukverdeling.

Minder goede ventilatie, minder goede klimaatregeling maar stuk beter dan bij traditionele latex

Duurder materiaal

Gereticuleerd schuim

Dit verbeterd schuim heeft een heel open 3D-structuur. Wordt vaak als toplaag gebruikt

Duurder materiaal

MATERIAALVEREISTEN

Veerkrachtig

Voor een correcte slaaphouding is er in de eerste plaats nood aan stevig en veerkrachtig materiaal. Enerzijds moet de matras zacht genoeg zijn om zich aan te passen aan de vorm van het lichaam en het gewicht gelijkmatig te verspreiden. Maar tegelijkertijd moet de matras ook stevig genoeg zijn om voldoende steun te kunnen geven aan de wervelkolom. Plaatselijk dient een matras zich dus te vormen naar de druk van het hoofd, de schouders en de heupen, waardoor de wervelkolom recht blijft. Want alleen zo krijgt het kindje voldoende steun.

Ademend & anti-allergisch

De matras wordt in de baby- en peutertijd intensief gebruikt. Een goede ventilatie is met andere woorden cruciaal zodat schimmels geen kans maken. Net als huidschilfers zijn deze een lekkernij voor de huistofmijt, verantwoordelijk voor zo'n 30 procent van alle allergieën. Een matrasbeschermer en een toplaag waarvan u de hoes regelmatig wast, voorkomt schimmelvorming.

ABZ heeft een speciale toplaag ontwikkeld: de Airgosafe. Dit is een hoes met een honingraatstructuur voor een optimale ventilatie. Geen zorgen meer als de baby met zijn gezichtje naar beneden ligt, de ademhaling wordt niet belemmerd. En dankzij de slimme structuur is er geen stofophoping; de hoes is anti-allergisch. Bovendien is de onderzijde van deze 3D-hoes voorzien van een ondoordringbare laag die werkt als matrasbeschermer. Dit geeft vrijwaring van doorlekken.

De Multicare white on top matras is dan weer een allergeendichte matras waarvan de hoes ademend, afneembaar en wasbaar is. Allergeendicht betekent dat de matraskern gevrijwaard blijft van allergenen, bacteriën en schimmelvorming. En de ademende hoes is waterdamp (transpiratie) doorlatend, waardoor ze klimatiserend werkt. Op die manier helpt de hoes warmtestuwing te beperken of te voorkomen. En net die warmetestuwing wordt aanzien als de belangrijkste risico-factor met betrekking tot wiegendood.

Milieuvriendelijk

Kwalitatieve matrassen voor de allerkleinsten worden uitsluitend met kindvriendelijke materialen geproduceerd (Ökotex 100 gecertificeerd). Maar sommige fabrikanten gaan nog een stapje verder met echte bio-matrassen. Mooi voorbeeld is Hé Bamboo 3D waarvan de afneembare en wasbare hoes in 3D gebreid is in bamboe-textiel. Er wordt met andere woorden een luchtlaag gecreëerd tussen de bamboevezels die sterk ventileert. Bamboe is een 100 procent natuurproduct waarbij bij de cultivering geen pesticiden worden gebruikt. Dit komt omdat bamboe van nature antibacterieel en schimmelwerend is. Het neemt ook 30 procent meer vocht op dan katoen. Deze eigenschappen maken bamboe bijzonder interessant voor slaapcomforttoepassingen. En mooi extraatje, de kern van deze matras bestaat uit koudschuim dat voor deze toepassing gedeeltelijk is gewonnen uit soja-olie.

MATRASSEN VERSUS HUISSTOFMIJT

Op dit ogenblik heeft één op drie kinderen in ons land te kampen met een allergie. De helft daarvan aan huisstofmijtallergenen, al dan niet gecombineerd met andere allergievormen. Door het nemen van enkele eenvoudige maatregelen kan de hoeveelheid huisstofmijt in een woning echter sterk verminderd en onder controle gehouden worden. Dit noemt men het 'saneren' van de woon- en leefomgeving. De slaapkamer is de belangrijkste plaats om te saneren. Daar bevinden zich immers de meeste huisstofmijten en wordt het grootste gedeelte van de nacht doorgebracht.

Om de hoeveelheid huisstofmijten in de matras te verminderen, opteert men best voor een matras in synthetisch materiaal, zoals polyether. Die matras moet dan overtrokken worden met een allergeendichte hoes die wel lucht en vocht maar geen uitwerpseldeeltjes van huisstofmijten doorlaat. Maar er bestaan natuurlijk ook anti-allergische matrassen die bij productie met een allergeendichte hoes afgeschermd zijn.

Eén matras per kind.

Een baby slaapt de eerste levensmaanden 20 uur per dag. Hoe goed de matras ook is, na verloop zullen er toch vocht en micro-organismen achterblijven. Bij hergebruik is het risico te groot dat de matras binnenin schimmelsporen of andere micro-organismen vertoont, ook al zie je aan de buitenkant niets. Problemen op latere leeftijd kunnen hierin hun oorzaak vinden, denk aan astma of allergieën. Het is dan ook zeer belangrijk om te adviseren per kind een nieuwe matras te voorzien. Een grote matras is 
afhankelijk van het gebruik en het materiaal 
na tien jaar aan vervanging toe.

Onderhoud

Als de densiteit meteen voldoende hoog is (HR: voor baby's is dit 30, voor kinderen 40), is omdraaien niet nodig. Bij gemiddelde densiteit (baby's 20, kinderen 30) helpt draaien de slijtage te beperken.

Over het algemeen wordt er per seizoenswissel gedraaid en wordt er aangeraden dan ook de hoes te wassen.