Eetgerei voor peuters. Zelf eten met peuters

peuterbestek, babyvoeding, kinderbestek, babyfles, speentje, borstontsteking, zoogcompres, tepelkloof, eetset kinderen, sterilisator, flessenwarmer, slab, mum2mum, avent, medela, suavinex, nuby, tommee tippee, darmkrampjes

Eetgerei voor peuters. Zelf eten met peuters
18/01/2018 - AN DE MAERE

EETSETS IDEAAL GEBOORTEGESCHENK

Inhoud, merk, materiaal en kwaliteit bepalen de prijs

eetset
Felle kleurtjes staan centraal bij Childhome: van fuchsia over felgroen tot helblauw, er is voor elk wat wils

Eetsets voor de allerkleinsten zijn prima geschenkartikelen bij een geboorte of een eerste verjaardag. Maar wat moet u aanraden aan uw klanten? Niet alleen merk, kleur en dessin spelen een rol, een goede eetset moet ook rekening houden met de leeftijd van het kindje en zijn of haar noden. Bovendien hebben de verschillende materialen - melamine, polypropyleen, bamboe en silicone - ook allemaal hun eigen voor- en nadelen.

 

VANAF WELKE LEEFTIJD?

Rond drie à vier maanden

Vanaf de leeftijd van ongeveer drie à vier maanden zijn baby's doorgaans klaar om met een meer gevarieerde voeding te starten en om nieuwe smaken en texturen te leren kennen. Rond die leeftijd starten ouders dan ook met het geven van groente- en fruitpapjes, puree …

Aangepast aan de noden van het kind

eetset
De eetset Bamboo & Maize van Nûby of  Yunaa is gemaakt van bamboe- en maisvezels. Dit maakt het duurzaam, krasbestendig en makkelijk schoon te maken. Bovendien zorgt het leuke design voor een vrolijke noot aan tafel

Zodra de baby vaste voeding kan eten, kan er uiteraard gebruikgemaakt worden van een eetset die aangepast is aan de logica en de noden van de baby. De eerste setjes voor de allerkleinsten zijn bruikbaar vanaf drie maanden, met hulp van de ouders. Volledig zelfstandig eten kan een kind pas vanaf de leeftijd van één jaar. De verschillende eetsetjes houden met andere woorden ook rekening met de leeftijd van het kind en de fase van het voeden.

 

WELKE SOORTEN?

Merken, kleuren en dessins

eetset
De B-Dinner Tray Set van Bo Jungle bevat een uniek systeem tegen omvallende bordjes! Het tablet kan eenvoudig aan de tafel bevestigd worden door middel van verstelbare haakjes, terwijl het bordje goed vastzit op het tablet met behulp van vier ingebouwde magneetjes

Er zijn heel wat verschillende soorten eetsetjes op de markt. En dan hebben we het niet alleen over merken, kleuren en dessins. Ook op het vlak van inhoud zijn er verschillen.

Inhoud

Wat er sowieso in elke set zit, is een bord en/of kommetje en bestek. Een kommetje moet makkelijk in de hand liggen. Een bord heeft soms verdelingen in vakjes en kan in sommige gevallen aan het eetoppervlak vastgemaakt worden met een zuignap of magneetjes. Om een baby te voeden, gebruik je een langere voedingslepel. Zodra het kindje zelf kan leren eten, is een kleiner ergonomisch bestek met afgeronde handgrepen en zonder scherpe punten aangewezen. Dit bestek bestaat uit een vork en een lepel die de juiste hand-mondcoördinatie stimuleren en waarmee het kindje zelfstandig leert eten. Meestal zit er in een eetset ook een antilekdrinkbeker of een open beker bij. Sommige sets worden verder aangevuld met een antislipplacemat of -tablet, een slabbetje en/of een opbergdoosje.

Gemiddelde prijs?

De prijzen van eetsets voor de allerkleinsten variëren sterk en gaan van 7 tot ongeveer 30 euro. Uiteraard is die prijs afhankelijk van de inhoud, het merk, het materiaal en de kwaliteit van de set. Wat we wel vaak zien, is dat de verschillende onderdelen uit een eetset - zoals een beker, een bordje, een kommetje en bestek - eveneens apart te koop worden aangeboden in de winkel.

 

Eetsets in een notendop
• Vanaf de leeftijd van ongeveer drie à vier maanden kan er gebruikgemaakt worden van een eetset.
• Wat er sowieso in elke set zit, is een bord en/of kommetje en bestek. Meestal zit er ook een beker bij.
• Sommige sets worden verder aangevuld met een antislipplacemat of -tablet, een slabbetje en/of een opbergdoosje.
• De prijzen van eetsets variëren sterk en gaan van 7 tot ongeveer 30 euro.
• De meest gebruikte materialen voor eetsets zijn melamine, polypropyleen, bamboe en silicone.

 

MEEST GEBRUIKTE MATERIALEN

Melamine

eetset
De dinnersets van Bébé-jou bestaan uit een bordje, een kommetje, een vorkje en een mesje, en zijn geschikt voor vaatwasser en microgolf. Bord en kom zijn voorzien van een antislipring, waardoor ze stabiel en stevig op tafel staan

Eetsetjes van melamine rollen vandaag nog steeds erg vlot over de toonbank. Producten van melamine zijn krasvast en gaan extreem lang mee. Enkel wanneer je eetgerei van melamine hard zou laten vallen, kan het stukgaan. Melamine voelt ook bijzonder glad aan en is daardoor gemakkelijk te reinigen. Het nadeel van melamine is dat het niet geschikt is voor de vaatwasser en de microgolfoven.

Polypropyleen

Naast melamine zijn er vandaag ook eetsetjes van PP (polypropyleen) op de markt. PP heeft een hoge slagvastheid, waardoor het moeilijker zal breken, wat uiteraard heel handig is bij gebruik door en met kinderen. Daarnaast heeft PP een breed temperatuurbereik en is het gemakkelijk te reinigen. Setjes die gemaakt zijn van polypropyleen, mogen probleemloos in de microgolfoven en de vaatwasser.

Bamboe

Sterk in opmars en alsmaar populairder zijn de bamboe eetsets. Bamboe heeft een meer ecologische connotatie, zorgt voor een leuke natuurlijke look en voelt aangenaam in de hand. Het nadeel is dat bamboe door haar natuurlijkere materialen wat fragieler en breekbaarder is. Bamboe producten mogen ook niet in de microgolfoven. De hotspots, gecreëerd door de microgolfoven, kunnen immers voor barsten zorgen. Bamboe eetgerei mag echter wel in de vaatwasser.

Silicone

eetsets
Deze onbreekbare eetset van Suavinex - compleet met drinkbeker, kommetje, plat bord, lepel en antislipplacemat - is beschikbaar in een jongens- en een meisjesuitvoering

Tot slot vinden we bij de eetsets ook producten die gemaakt zijn van 100 procent silicone, een veilig en superzacht materiaal dat ook nog eens gemakkelijk te reinigen is. Daarenboven houdt silicone de voeding langer warm, wat handig is voor tragere etertjes. Eetgerei van silicone kan ook perfect in de microgolfoven en de vaatwasmachine.

Over BPA


Bisfenol A (BPA) is een onzichtbare schadelijke stof die gebruikt wordt bij het vervaardigen van kunststoffen, zoals polycarbonaat. Polycarbonaat is herkenbaar door zijn zeer transparante en bijna glasachtige look. Voor flessen in de EU geldt dat ze BPA-vrij moeten zijn. En in Frankrijk moeten zelfs alle producten bedoeld voor de voeding voor kinderen onder de drie jaar BPA-vrij zijn. Consumenten willen schadelijke stoffen, zoals BPA, graag ver van hun baby houden. Het CE-label op artikelen en verpakkingen geeft alvast aan dat ze getest en veilig bevonden zijn, en houdt ook in dat ze voldoen aan de geldende BPA-normen. Wie echter zeker wil zijn dat een product volledig vrij is van BPA, moet de verpakking checken en op zoek gaan naar het 0% Bisphenol A-logo.