Hoe warm moet je je kindje kleden?

De TOG-waarde geeft aan hoe warm een product is, rekening houdend met de omgevingstemperatuur. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer het product.

 • In een kinderkamer met een temperatuur tussen 10°C en 16°C 
  gebruik je best een slaapzakje met een TOG-waarde tussen 2,0 en 3,5.

 • In een kinderkamer met een temperatuur tussen 16°C en 20°C 
  gebruik je best een slaapzakje met een TOG-waarde van 2,5

 • In een kinderkamer met een temperatuur tussen 20°C en 24°C 
  gebruik je best een slaapzakje met een TOG-waarde van 1,0.

 • In een kinderkamer met een temperatuur tussen 24°C en 27°C 
  gebruik je best een slaapzakje met een TOG-waarde van 0,5.

Ouders zijn vaak bang dat hun kindje het koud heeft. Het is waar dat jouw pasgeboren baby nog niet zo goed is in het reguleren van zijn of haar lichaamstemperatuur. Dan is het goed te weten dat iets te koud beter is dan te warm! Een te hoge lichaamstemperatuur als gevolg van te dik 'inpakken' in bed wordt zelfs in verband gebracht met wiegendood.

Keep it cool

Onderzoek toont aan dat baby’s het benauwd kunnen krijgen in een te warm en te 'vol' bedje. De baby kan op de buik rollen en met het gezichtje tegen of onder een kussen of dekbed te weinig verse lucht krijgen. En als de baby te warm is ingepakt kan de lichaamstemperatuur ongezond hoog oplopen. Zeker als je de slaapkamer zelf ook warm stookt... 18˚C is warm genoeg!

Gezond verstand

Je weet zelf wel hoe vervelend een te warm bed is. Je transpireert en krijgt het benauwd. Je gooit de warme deken of het dekbed van je af. Jouw baby kan dit nog niet zelf doen. Probeer dus af en toe te controleren hoe je kindje er bij ligt. Voelt het hoofdje niet te warm? Zijn de voetjes en het halsje niet te koud? Is je baby zweterig en klam? Zeker als er een griepje in het spel is, moet de hitte ergens heen kunnen. Nou ja, je kunt zelf best inschatten hoe warm of koud het in de kamer is. En opnieuw: beter iets te koud dan te warm!

Toch kijken naar TOG

Zelf controleren en je gezond verstand gebruiken is de beste methode om je kindje veilig te laten slapen. Daarnaast is er ook een technisch hulpmiddel: de TOG-waarde. Dit is een puntensysteem voor de isolerende kwaliteit van bed textiel. Hoe kouder de omgeving is, des te hoger de TOG-waarde mag zijn. En omgekeerd: hoe warmer de slaapkamer, des te minder TOG je nodig hebt. 

Richtlijn voor temperatuurbeheersing

Hier een schema van de TOG-waarde in relatie tot de omgevingstemperatuur.

Dus wat trek je nou aan?

Kamertemperatuur
 / Totale maximale TOG-waarde

16-19 °C / TOG 2.5  (luier + romper + deken)
20-22 °C / TOG 2.0 (luier + romper/laken + deken)
23-24 °C / TOG 1.0 (luier + romper/laken)
+24 °C / TOG 0.5 (alleen luier)

ERGOPOUCH:

TOG waarden Ergopouch

TOG-Waarde
  BABYBOUM (BeMini)