Top 5 Natuurlijke Billendoekjes

Top 5 Natuurlijke Billendoekjes

Vochtige billendoekjes zijn niet zo onschuldig als ze lijken. De verloskundige zocht het uit; de waarheid over billendoekjes. Lees de Top 5 beste billendoekjes. En leer zelf billendoekjes maken! Recept & Tips.

In mijn aller eerste blog ooit geef ik je tips over natuurlijke billendoekjes.

Als verloskundige krijg ik in het kraambed meer en meer de vraag, wat zijn nu de beste billendoekjes?
Er is veel omstreden informatie te vinden over billendoekjes, wat is waarheid?
Het ene kindje reageert heftiger dan het andere, maar ook als je kindje geen zichtbare huidirritaties krijgt, wil je giftige stoffen natuurlijk vermijden.

Allereerst wat achtergrond over waarom ik dit onderwerp belangrijk vind. En waarom het als ouder de moeite waard is om het gebruik van onnatuurlijke vochtige doekjes te mijden.

Dit is (helaas) de waarheid over onnatuurlijke vochtige doekjes:

  • Misschien denk je dat het geen kwaad kan om een doekje met giftige stoffen over de huid van je baby te vegen, hij eet het immer niet op. Maar… de huid van een baby/kind is dun en gevoelig, en neemt de stoffen in billendoekjes wél op via de huid. Zo komen de stoffen uit billendoekjes in de bloedbaan. Zeker de intieme zone is gevoelig, via de anus, vagina, plasbuis of wondjes worden de giftige stoffen zelfs nog sneller opgenomen.
  • Super handig, doekjes die maanden vochtig blijven en niet oplossen/afbreken in de verpakking. Maar je hebt er misschien niet bij stil gestaan dat dit onnatuurlijk is… het gebruik van Fenoxyethanol maakt dit mogelijk. Fenoxyethanol heeft echt ook nadelen, heel wat zelfs. Het is een giftige stof. Misschien krijgt jouw kindje van veelvuldig gebruik van vochtige doekjes luieruitslag, een allergische reactie of irritaties, mooi, want dan gaan jou alarmbellen rinkelen, dit is niet goed! Krijgt je kindje geen huiduitslag, dan is dat geen geruststelling. Wees je ervan bewust dat Fenoxyehanol invloed kan hebben op de hormoonspiegel, het immuunsysteem en zelfs de lever van je kindje. Dingen die je niet ziet aan de buitenkant, maar wel degelijk impact hebben.
  • Onnatuurlijke vochtige doekjes bevatten parabenen en allergenen. Deze stoffen zijn vaak de veroorzaker van huidreacties en irritaties.
  • Parfum, parfum, parfum. Dat een billendoekje giftige en schadelijke stoffen bevat kan geen kwaad… toch… als ze maar lekker ruiken… Ik ben het daar niet mee eens, kies liever een natuurlijk alternatief zonder parfum. Misschien mis je dan de o zo heerlijke Zwitsal geur, je mist ook de giftige stoffen!

Genoeg negatief nieuws nu, want er zijn alternatieven!

Welke natuurlijke alternatieven zijn er voor vochtige billendoekjes

#5 WaterWipes

WaterWipes Babydoekjes bevatten geen van de chemicaliën en synthetische toevoegingen gevonden in andere babydoekjes. Dit product bevat in wezen alleen gewoon gezuiverd water, en het is veel minder irriterend voor de huid van een baby dan sommige commerciële babydoekjes.
99,9% water en 0,1% fruit extract.
Lees meer of bestel HIER voor de beste prijs

Hoe maak je zelf vochtige billendoekjes:

  • Haal keukenpapier van het merk Nalys. Nalys vochtvangers keukenrollen zijn gewoon te koop bij de supermarkt. Dit merk is super sterk en werkt super voor zelfgemaakte billendoekjes!
  • Snijd met een broodmes de rol in tweeën (je hebt dan ongeveer wc-rol formaat)
  • Smelt een flinke eetlepel kokosolie in zo’n 250ml lauw water*
    * welk water je gebruikt maakt niet uit, fleswater, gekookt en afgekoeld water, maar gewoon kraanwater is ook echt prima!
  • Zet de halve keukenrol in een bakje, schenk het water met de opgeloste kokosolie er overheen, even laten intrekken, en voila, je 100% natuurlijke babydoekjes zijn ready-to-go!TIP 1: Giet het overtollige water regelmatig af, de doekjes blijven vochtig, maar blijven zo ook langer goed
    TIP 2: Doe de doekjes in een afsluitbaar bakje, zo kun je ze ook meenemen onderweg
    TIP 3: Je kunt een natuurlijke etherische olie toevoegen aan het water, een drupje is genoeg! Je kunt lavendel proberen voor de geur en ontspanning. Citrus geeft je home-made babydoekjes een frisse touch.
    TIP 4: Begin aan de binnenkant van de rol, zo trek je de doekjes er één-voor-één uit, net zo handig als andere vochtige doekjes. Je kunt de rol zo zelfs in een billendoekjes doosje stoppen.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn informatie & tips hebben gehad, en aan de slag gaan met natuurlijke babydoekjes!

Tips, laat het me weten! Ik hoor graag hoe je de billen van jouw bofkontje schoonmaakt.
Heb je de zelfgemaakte babydoekjes geprobeerd, deel je ervaring met ons en andere mama’s 

Liefs,

Amy

Verloskundige

bij praktijk de Toekomst 

Reacties

  1. Katleen Ceulemans Katleen Ceulemans

    zelfgemaakte katoenen/flanellen,.. doekjes of cheeky wipes werken ook prima en zijn minder belastend voor het milieu? even onder de kraan voor gebruik, voor ondetweg hebben we eens spray busje met water, maar eigenlijk gebruiken we dat bijna nooit, je hebt overal wel een kraan bij het toilet of de verschoontafel. Een waterdicht katoenen zakje voor de 'vuile' doekjes is echt niet veel extra om mee te nemen, wassen op 60° en het is zo weer proper..

  2. Frances Spruijt Frances Spruijt

    Bedankt voor mooi inhoudelijke je reactie Line.
    Leuk dan 'onbekende' mensen meedenken en meepraten op dit forum.
    Daar is het voor!
    :-)
    Groetjes, Frances


  3. Cindy Cindy

    Hi Line,
    (ik ben niet verbonden aan deze website, maar het kan fijn zijn als moeders met elkaar mee denken toch? :)
    Het lijkt mij het beste om gekookt en afgekoeld water te gebruiken, dan weet je in ieder geval dat er op dat moment geen levende micro organismen in het water zitten. En als je de rol in een bakje gaat bewaren ook even het bakje steriel maken.
    Zelf gebruik ik Waterwipes voor mijn zoontje. Op de verpakking staat dat je de inhoud binnen een maand na openen moet gebruiken. Ik denk dat dit ook geldt voor de zelfgemaakte doekjes, dus niet langer dan een maand gebruiken en dan weer een nieuwe 'portie' maken. Vind het echt niet erg dat de doekjes dan maar minder lang meegaan, er zit tenminste geen troep in.

  4. Line Omey Line Omey

    Beste,
    Dank voor de tip ivm de zelfgemaakte babydoekjes.
    Maar hoe zit het met micro organismen? Het gaat om een toepassing met water, papier blijft ermee in contact. Vocht en warmte stimuleren de ontwikkeling ervan.
    Heb je tips hieromtrent?
    Mvg en bedankt!
    Line Omey

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.