In knip of inscheuren voorkomen bij de bevalling

In knip of inscheuren voorkomen bij de bevalling

Welke angsten heb jij voor de bevalling? Wij nemen er vast een weg! Perineum massage kan je helpen om de bekkenbodem te versoepelen en inscheuren te voorkomen. De verloskundige vertelt er meer over.

Perineum massage kan je helpen om inscheuren bij je bevalling te voorkomen. Deze simpele massage techniek wordt wereldwijd gebruikt, met goede resultaten!
Het perineum is het stukje van de beddenbodem tussen je vagina en je anus.

Waarom heb ik dit onderwerp gekozen voor mijn verloskundige blog? Omdat ik merk dat veel mama's angst hebben om in te scheuren of zelfs om ingeknipt te worden.

Om te beginnen even wat angsten over jullie bekkenbodem op een rijtje. Misschien zijn ze voor jou herkenbaar?

  • Angst om in te scheuren
  • Angst om ingeknipt te worden
  • Angst om een 'opgerekte' vagina te hebben na de bevalling die nooit meer herstelt
  • Angst dat de baby 'niet past'

En dan nu de feiten

  • Angst om in te scheuren. Inscheuren, tja.. soms is het inderdaad zo dat je een stukje inscheurt. Het voordeel is dat je lichaam dan zelf de 'zwakste plek' kiest om te scheuren, hierdoor én door het super herstellende vermogen van een pas bevallen vrouwenlichaam, geneest zo'n scheurtje weer netjes en snel. Natuurlijk wil je een scheurtje het liefst voorkomen.
    Je verloskundige is er om je te helpen, ze coached je bij het laatste stukje van de bevalling en zorgt dat het hoofdje langzaam geboren wordt, en niet door het perineum 'knalt', als je het kindje samen rustig ter wereld laat komen, verklein je de kans op inscheuren.
    Maar je kan ook zelf iets doen, perineum massage. Met deze techniek versoepel je je bekkenbodemspieren en verklein je de kans op inscheuren. Hoe de techniek werkt lees je in het volgende kopje.
  • Angst om ingeknipt te worden. Dit is niet nodig. Als vroedvrouw zet ik maar héél zelden een knip, en echt alleen als het om een levensbedreigende situatie gaat. In alle andere gevallen, is er alle rust en tijd om de baby - zonder ingrijpen van de verloskundige - geboren te laten worden.
    Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar om je een indruk te geven, in de afgelopen 7 jaren, heb ik 4 keer een knip moeten zetten (in overleg met de moeder), laat jezelf dus niet gek maken door alle horror verhalen op internet. Bij verloskundigenpraktijk de Toekomst ben je in goede handen.
  • Angst om een 'opgerekte' vagina te hebben na de bevalling die nooit meer herstelt. Deze angst is niet reëel. Als je je bekkenbodem na de bevalling goed traint, en er wat aandacht aan besteed, heb je daar de rest van je leven plezier van. Je vagina komt wel degelijk weer terug in shape! Een groot deel van nature, en het laatste deel door jouw toegewijde bekkenbodemoefeningen. Of je nu wel of geen perineum massage het toegepast in de zwangerschap maakt niet veel verschil.
  • Angst dat de baby 'niet past'. Probeer dit los te laten. Als je een gezonde zwangere vrouw bent mag je ervan uit gaan dat het kindje dat in jouw lichaam groeit, perfect gemaakt is voor jou lichaam. Dat heeft de natuur al duizenden jaren bewezen. Ook als je kindje wat 'voor loopt' in groei, is dit niets om je zorgen over te maken. Niet ieder lichaam is namelijk hetzelfde, en niet elke baby is hetzelfde. Jouw baby past bij jouw lichaam.

Een grootschalig onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die hun perineum vanaf 35 weken zwangerschap regelmatig masseren, minder kans hebben op inscheuren of een episiotomie (knip)

Maar het heeft nog meer voordelen dan het voorkomen van inscheuren tijdens je bevalling!

Alle voordelen van perineum massage op een rijtje: 

  • Voorkom inscheuren of beperk het scheurtje
  • Voorkom inknippen (hoewel dit écht alleen voor noodsituaties is)
  • Kortere uitdrijvingstijd, misschien wel een paar persweeën minder :)
  • Minder pijn wanneer het hoofdje langs de bekkenbodem komt (dit voelt vaak brandend, de branderigheid mindert na een paar weken perineum massage)
  • Voorkom kunstverlossing. Door de bevalling positief te beïnvloeden is er minder snel een ingreep zoals een vacuüm nodig
  • Snel herstel van de bekkenbodem. Want minder schade = sneller herstel

Last but not least, hoe doe je dat dan, perineum massage?
Ten eerste starten de meeste vrouwen bij 34-35 weken zwangerschap, zo heeft je bekkenbodem langzaam de tijd wat te versoepelen, en ben je er klaar voor tegen de tijd dat je gaat bevallen!
Herhaal de massage dagelijks, of in ieder geval een aantal keren per week.
Masseer de bekkenbodem zo'n 10 minuten, je zult merken dat deze steeds soepeler wordt, en je je grenzen steeds wat verlegt, tot de geboorte van jullie kindje straks.
Je masseert dus niet alleen de huid, maar echt de diepere spierlaag.
Je kunt jezelf masseren of het je partner laten doen!

Perineum massage door je partner

  • Kies een fijne houding, dit kan op je rug zijn, op je zij, of op handen en knieën
  • Gebruik een natuurlijke olie (lavendelolie, zonnebloemolie, kokosolie, alles kan. Ik zou zeker een olie adviseren zonder parfum en andere troep, keep it simple! (Deze is fijn, of Deze of Deze)
  • Een muziekje, gedimd licht of een kaarsje kunnen je helpen ontspannen. Dit is ook het perfecte moment om je te concentreren op je ademhaling, en misschien die oefeningen die je geleerd hebt met yoga, meditatie, hypnobirthing of wat dan ook, eens te oefenen!
  • Je partner brengt wijs- en middelvinger in in je vagina, een paar centimeter is voldoende, tot het 2e vingerkootje ongeveer
  • Hij/zij maakt een U-vormige beweging. (van onder aan de vagina naar links en naar rechts)
  • Oefen hierbij voorzichtige druk uit. Bouw het langzaam op.
  • Als je niets voelt mag je partner wat meer druk uitoefenen. Het mag geen pijn doen, maar kan wel wat vreemd voelen.

Zelf je perineum masseren

  • Zorg weer voor een ontspannen houding en omgeving
  • Vaak is op het toilet zitten de makkelijkste houding, dan zit je dikke buik niet zo in de weg en heb je de ruimte om je handen bij je bekkenbodem te bewegen.
    Op je rug op bed is soms ook een prettige ontspannen houding.
  • Breng je duim of 2 duimen in in je vagina (1 duim op toilet, 2 op bed)
  • Maak een U-vormige beweging waarbij je druk uitoefent op de bekkenbodem
  • Doe jezelf geen pijn, maar zoek wel steeds je grenzen op
  • Ook nu kun je ondertussen je ademhalingsoefeningen doen

Afbeeldingsresultaat voor perineum massageAfbeeldingsresultaat voor perineum massage

Mocht je vragen hebben over perineum massage, stel ze mij of je eigen verloskundige!

Succes en alvast, happy Birth(ing)day gewenst!

Liefs,

Amy

Verloskundige
bij praktijk de Toekomst 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.